YES – YOUNG EUROPE SINGS

Projekt, ki združuje 18 mladih pevcev in pianistov iz Slovenije, Nemčije in Francije

YES – Young Europe Sings je mednarodni projekt, ki se je začel avgusta 2023 v rojstni hiši skladatelja Huga Wolfa v Slovenj Gradcu, nadaljeval januarja 2024 v nemškem Görlitzu,  med 27. avgustom  in 2. septembrom 2024 pa se bodo pevci in pianisti izobraževali v francoskem Poitiersu.

Konzorcij Kulturno umetniškega zavoda PerArtem iz Slovenije, Ars Augusta e.V. iz Nemčije in Ateliers Misuk iz Francije, je oblikoval izobraževalni program projekta YES in prejel podporo programa Erasmus+, ki ga financira Evropska unija. Program YES 18 mladim pevcem in pianistom omogoča mobilnost ter ponuja obsežen in pester izobraževalni program. S pomočjo mentorjev, ki so priznani umetniki in strokovnjaki z različnih področij, razvijajo in krepijo kompetence, pridobivajo izkušnje in orodja za obogatitev svojega umetniškega jezika ter so deležni pomoči pri obvladovanju ustreznih veščin, ki so nujno potrebne in dobrodošle za izgradnjo kakovostne glasbene kariere in za vstop na trg dela.

Udeleženci so se  med 21. in 27. avgustom 2023 pod mentorstvom pianista Nejca Lavrenčiča tematsko osredotočali tako na interpretacijo samospevov omenjenega velikega skladatelja kot tudi na glasbeno zapuščino Franza Schuberta. Mezzosopranistka Mojca Vedernjak, ki je velik del svojega poustvarjanja poglobljeno usmerila na ženske v glasbi, pa je predavala prav na temo skladateljic Clare Schumann, Fanny Hensel, Pauline Viardot, Alme Mahler in Dore Pajačević.

V prvem izobraževalnem modulu so udeleženci pod vodstvom Maje Drobne spoznavali ABC kulturnega menedžmenta, s pomočjo Sonje Čandek pa kreirali osebni poslovni kanvas.

Izobraževalni modul v Görlitzu je potekal pod mentorstvom baritonista Thilla Dahlmanna in pianistke Doriane Tchakarove na temo samospevov Roberta Schumanna in literature vezane na 2. svetovno vojno.

Zadnji modul programa Young Europe Sings bo potekal v francoskem Poitiersu med 27. avgustom in 2. septembrom. Mladi glasbeniki iz Slovenije, ki sodelujejo v YES so tenorist Domen Vurnik, pianistka Ana Rodič, baritonist Lovro Korošec in pianistka Barbara Verhovnik, sopranistka Rebeka Pregelj in pianist Karlo Posnjak ter sopranistka Sara Lešnik in pianistka Ivana Tripković.

Poleg izobraževalnih delavnic, ki zajemajo teme kot so odrska prezenca, gib in dih, skupinska dinamika komornega sestava, pomen in vloga družbene angažiranosti umetnika in umetnosti, stik z javnostjo, bodo izvedeni trije dogodki za javnost. 28. avgusta bosta v muzeju Sainte Croix, Poitiers, izvedla koncert francoska mentorja sopranistka Juliette de Massy in pianist Emmanuel Olivier. Druga dva koncerta bodo v domu za starejše ter na sklepnem koncertu YES-a v Avditoriju Saint Germain izvedli mladi udeleženci programa.

Po zaključenem izobraževanju bodo dui mladih glasbenikov prejeli nadaljnjo logistično pomoč in finančna sredstva, da s pridobljenimi znanji in veščinami sami organizirajo in izvedejo koncerte, ki bodo med septembrom in decembrom 2024 odprti za širšo javnost.

Dostopnost