1. – 16. oktober 2022 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Cekinov grad, Ljubljana

Na otvoritvenem koncertu bosta sopranistka Mojca Bitenc in pianist Simon Dvoršak predstavila samospevski opus skladatelja Iztoka Kocena. Poleg cikla Prijava na let na besedila Hane Aldahi bosta krstno izvedla noviteto 3 Pesmi na besedila Srečka Kosovela.

Drugi dan PAF-a se bo prvič zgodil edinstveni glasbeni dogodek ImproSpev. Z njim se obeta inovativen, pester in iskriv glasbeni dogodek, saj bodo prisotni pevci, pianisti in morebitni drugi instrumentalisti za vsako etapo improvizacije tvorili novo glasbeno ekipo. O temah njihove improvizacije bodo izvedeli v trenutku na samem kraju dogodka. Glasbenikom bo izzive postavljalo tudi občinstvo, zato se obeta energično, spontanosti in kreativnosti polno glasbeno srečanje. Edini pravili sta ustvarjalnost in iznajdljivost. Večerni koncert Lepa mlinarica bosta v priredbi za glas in kitaro izvedla baritonist Lucas Somoza Osterc in kitarist Žarko Ignjatović.

Zadnji dan Festivala bo uvedel koncert udeležencev mojstrskega tečaja interpretacije samospeva, zaključila pa ga bosta sopranistka Nataša Zupan in pianist Nejc Lavrenčič. V spored sta uvrstila uglasbitve pesnic iz različnih obdobij – L. Pesjak, D. Gruden, M. Samsa, Aleksandre, L. Prunk, G. Stampa. Predstavila bosta izbor in samospevov in krstno izvedla novo nastale skladbe izpod peresa Aleksandre Naumovski Potisk in Bojana Glavine.

V spremljevalnem programu bo potekal Mojstrski tečaj interpretacije samospeva pod vodstvom Nejca Lavrenčiča, ki bo odprt za javnost. Za najmlajše bosta z izobraževalnim mini koncertom poskrbela mlada pevca, sopranistka Nataša Trček in baritonist Marko Erzar ob spremljavi Petra Barbe. Predstavili bodo nov projekt Samospevčkamo, na katerem bodo družine z malčki lahko spoznavale kaj je samospev, zanimivosti  o petju, igranju klavirja, pa tudi nekaj o koncertnem bontonu.  Na koncertih se bodo predstavili tudi pevci in pianisti, ki jim je na letošnjem 51. Tekmovanju mladih glasbenikov Slovenija TEMSIG in  3. Tekmovanju Sem glasba, sem mesto v Novem Mestu Zavod PerArtem podelil posebne nagrade.

Vodilo PAF-a je doživeti samospev na drugačen način – odmakniti se od železnih in že slišanih repertoarjev, približati koncertne vsebine tako otrokom, kot starejšim poslušalcem, podati se v nove glasbene konstelacije, predstaviti izvajalce več generacij in opus živečih (slovenskih) skladateljev,  spihati prah s stereotipov o dolgočasnosti in nepomembnosti samospeva kot žanra, ga doživeti kot živ, sočen, plastičen in aktualen odraz dimenzij tukaj in zdaj.

Umetniški vodja 1. PAF-a je pianist Nejc Lavrenčič.

Dostopnost